Regjerende norgesmester GM Jon Ludvig Hammer stiller til start under landsturneringen 2018, klar for å forsvare kongepokalen!

Han skal prøve å vinne sitt 3. norgesmesterskap, en bragd kun 11 spillere har klart tidligere. Vinner han i 2018, blir han den 10. spilleren som klarer å vinne to NM på rad.

NM-grossist

GM Jon Ludvig Hammer (f. 2. juni 1990) har kanskje havnet litt i skyggen av Magnus Carlsen. De er like gamle, og allerede som 9-åring var Carlsen et kjent navn i norsk sjakk, som alle forventet skulle ta u10-tittelen i NM for ungdom 2000 i Porsgrunn. Helt til Jon Ludvig Hammer slo ham i runde 6 (se parti under). Et tap i siste runde for Johannes Kvisla, gjorde at Hammer likevel ikke vant.

Men i Miniputtklassen (opp til 12 år) i NM i Kristiansund i 2001, året etter, kom han tilbake og vant klassen. I 2002 vant han lilleputtklassen (opp til 14 år) og i 2003 kom han på 2. plass i juniorklassen i landsturneringen. I 2004 spilte han i mesterklassen (nr 12) og i 2005 var han kvalifisert for eliteklassen. Det tok han 7 starter i eliteklassen før han endelig fikk sin Norgesmestertittel i 2013, 23 år gammel – skjønt han allerede i 2008 delte 1. plassen, men tapte stikkampen.

Stormester som 19-åring

Fire vinnere av eliteklassen. Foto: Leif Magne Svendsen / Sjakk-NM 2017

I 2007, før han fylte 17, tok han sitt første GM-napp i den sterke Capelle la Grande-turneringen i 2007. Dette var også hans tredje IM-napp og han fikk dermed IM-tittelen før han fylte 17 år. Deretter tok Hammer et GM-napp i XtraCon EMT i Danmark i september 2008 (7/9) og et tredje napp i  EM for klubblag i 2008, men her var det bare 7 runder. Han trengte dermed et fjerde napp fordi de tre nappene som kreves for stormestertittel må skje over 27 partier. I nyttårshelga 2008/2009 kom dette på Gjøvik i 100-årsjubileumsturneringa, som han like godt vant. Tidlig i 2009 ble dermed Jon Ludvig Hammer Norges 10. stormester.

I de to første verdensmesterkampene til GM Magnus Carlsen, har Jon Ludvig Hammer vært hans sekundant. I den første matchen, visstnok alene, og i den andre som en del av et team med blant annet Peter Heine Nielsen og Laurent Fressinet.

I det 2015 ebbet ut, ble Jon Ludvig Hammer den andre norske spilleren som brøt den magiske 2700-grensen. Etter blant annet å ha slått Magnus Carlsen.

Jon Ludvig Hammer – Magnus Carlsen

Foto: Fra Jon Ludvig Hammers Facebook-side
Foto: Fra Jon Ludvig Hammers Facebook-side

Før Jon Ludvig Hammer slo Magnus Carlsen i Norway Chess i 2015, hadde ikke Jon Ludvig slått Magnus i langsjakk siden 2000, i historien over, hvor de kjempet om seieren i u10-klassen i NM for barn og ungdom i Porsgrunn.

Aftenposten skrev om dette i forbindelse med Hammers seier i Norway Chess:
– Det som var nytt før Porsgrunn-turneringen, var at denne Hammer hadde dukket opp, forteller Øystein Brekke, som var til stede på turneringen som engasjert sjakkpappa og redaktør for sjakkbladet Førsteraden.
– Vi sa «Jon Ludvig Hammer, er han noe god da?».
«Ja», var svaret på det spørsmålet
Les hele artikkelen i Aftenposten

Hammer – Carlsen anno 2000

Hammer – Carlsen anno 2015